In bepaalde regio’s willen wij onze organisatie, gesteund op vrijwilligers, nog verder uitbouwen. Ook jij kan als afgevaardigde van de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen in jouw eigen gemeente optreden. Een kleine greep uit het “mogelijk” takenpakket:
- Je gaat op zoek naar informatie over het voorkomen van Kerkuilen in jouw regio.
- Als inventariseerder verricht je systematisch onderzoek in een welbepaalde afgelijnde regio (jaarlijks inventariseren van een aantal toegewezen broedplaatsen en potentiële broedplaatsen op aanwezigheid van Kerkuil, volgens een omschreven gedragscode in functie van de meest optimale bescherming van de soort). Hiervoor hoef je geen universitair diploma op zak te hebben of professionele wetenschapper te zijn. Iedereen komt hiervoor in aanmerking. De nodige opleiding, vergunning en middelen worden door de werkgroep voorzien.
- Als plaatselijk contactpersoon vertegenwoordig je de werkgroep en draag je bij tot de uitbouw van de organisatie. Bovendien help je actief bij de uitvoering van beschermingsmaatregelen zoals bijvoorbeeld het beveiligen van bestaande broedplaatsen, het plaatsen van nestkasten en het inrichten van voedselbronnen. Het ophangen van nestkasten dient professioneel te gebeuren om de levensduur van de nestkast en de kans op resultaat zo optimaal mogelijk te krijgen en te behouden.
- De regionale medewerker zal in de eerste plaats bekommerd zijn om zijn/haar ‘eigen’ veiligheid, de veiligheid van derden en van de vogels. Hiertoe dient hij/zij alle ‘nodige’ veiligheidsmaatregelen te treffen zowel voor, tijdens als na de werken en controles. Al onze medewerkers kunnen beroepen op een verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid en een Lichamelijke ongevallenverzekering.
- Het plaatsen en onderhouden van nestkasten is een lange termijn project, de medewerker verbindt zich er toe de nazorg, het onderhoud en de opvolging te garanderen.
- De regionale medewerker is verantwoordelijk voor het permanent onderhouden van de contacten met de eigenaars-locatiehouders, het gepast reageren op hun verzoeken en het beantwoorden van hun vragen.
- Regionale medewerkers stemmen hun lokale werking en initiatieven af op de provinciale werking in overleg met de Regionale verantwoordelijken en in samenspraak met de Provinciale afgevaardigden.
- Je bent Regionale verantwoordelijke voor het verzamelen en doorgeven van de gegevens van de jaarlijkse broedvogelinventarisatie. Je verleent medewerking aan projecten van de Studiegroep Soortonderzoek binnen de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen.
Actieve medewerkers die de organisatie vertegenwoordigen kunnen wanneer aan alle voorwaarden wordt voldaan een medewerkerkaart van de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen bekomen. De titularis van dergelijke kaart wordt ‘erkend’ als geregistreerd medewerker.
Voor deze medewerkers kan eveneens een “controlevergunning” worden aangevraagd, onder dezelfde voorwaarden. Deze aanvragen dienen te gebeuren door de Provinciale afgevaardigden.
Is jouw interesse opgewekt of heb je nog enkele vragen, stuur een mail naar